Ahad, 30 Oktober 2011

PEKA SainsPEKA Sains
    Penilaian Kerja Amali (PEKA) Sains merupakan salah satu kompenen pentaksiran yang dikendalikan oleh pihak sekolah. PEKA Sains dirancang, ditadbir, diskor dan dilaporkan secara terancang mengikut prosedur yang ditetapkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM). PEKA Sains dikendalikan oleh pihak sekolah dan pentaksirannya dilaksanakan oleh guru-guru Sains secara berterusan dalam proses P&P.
Kurikulum Sains untuk sekolah rendah bertujuan untuk melahirkan murid yang mempunyai pengetahuan dan kemahiran dalam bidang sains dan teknologi dan mampu mengaplikasi pengetahuan dan pengetahuan ini berdasarkan sikap saintifik dan nilai murni untuk membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan harian. Justera itu, murid mempunyai landasan sains dan teknologi untuk melanjutkan pelajaran disamping mengamalkan budaya sains dan teknologi ke arah pembentukan masyarakat yang bersifat ikram, dinamik, progresif, bertanggungjawab terhadap alam sekeliling dan mengagumi penciptaan alam.
Setiap sekolah adalah wajib melaksanakan PEKA sains dan dilaksanakan semasa proses P&P dijalankan. Setiap murid mestilah mempunyai markah/pencapaian PEKA Sains setelah tamat tempoh pelaksanaan.  

       Gambar dibawah menunjukkan salah satu aktiviti PEKA yang dijalankan di sekolah saya, SJK(C) Nam Hua, Tanjong Piandang, Perak. Aktiviti mengawet telur masin ini dijalankan oleh murid tahun 6.

   
   Bahan yang diperlukan : tanah merah, garam kasar (2:1) , telur itik, air dan bekas yang sesuai.


  Langkah 1 : Campurkan air sedikit demi sedikit ke dalam tanah merah dengan garam kasar dan kacau 
                     sehingga sebatian.


   Langkah 2 : balutkan telur itik dengan campuran tanah merah dan garam.

   Langkah 3 : simpankan telur dalam bekas selama 20 hari
  Langkah 4: Selepas 20 hari .....  telur diangkat keluar dari bekas dan buangkan tanah.

  Langkah 5 : telur dicuci dengan bersih dan direbus.

Begitulah telur masin buatan murid SJK(C) Nam Hua, Tanjong Piandang, Perak. Mmm.... sedapnya!
                                                                              
   


  


                                                                    


Tiada ulasan:

Catat Ulasan